PDA

Shiko versionin e plot : leku dhe tepeleku

monaliza
24-08-07, 09:59 AM
mirmengjes -hop

sa vjen edhe rritesh, maturohesh e shef qe ska me vend vec perargetim:rolleyes:, eshte momenti qe "fillon" jeta e "rritur" dhe duhet te menaxhosh lekun ndryshe. une personalisht e kam shume te veshtire:confused: eshte mire te kursehet leku? dhe ne cfare mase?

scorpiog
24-08-07, 11:17 AM
as qe nuk e diskutoj qe duhen bere kursime,kurr nuk i dihet si te vine punet,njoh shume njerez qe kane vite te tera ketu dhe se kane mbledhur nje lek ,dhe kur ka ardhur puna qe kane ngelur keq ,kane ngelur mes 4 rrugeve.une per vete e balancoj qefim dhe kursimin shume mire.dal te ha darke dhe nuk shof fare cmimet,se kam dale per qef,ama ne te njejten kohe nuk jam nga ata qe jetojne cek me cek,mundohem tja plotesoj qefin vetes por edhe ta kontrolloj veten ne te njejten kohe.

Amantia
25-08-07, 05:42 PM
Ku shofim me lek me sy ne ........vetem $:D
Lol, as kjo seshte e vertete sepse 85% e dollarit qarkullohet ne menyre elektronike..tregues ky qe edhe $ eshte duke dal nga qarkullimi :D

Qe te maresh nje pergjigje te sakte ty monaliza te duhet nje appointment tek a tek me nji Financial Adviser :p

Dhe per saktesim rregulli i arte eshte qe se paku 10 % e te ardhurave te tua te shkojne ne nje saving account , mundesisht pre-authorized from chq on the same date that u re getting paid ...si tip forced saving ........otherwise you will be always on overdraft protection , lol

scorpiog
25-08-07, 08:36 PM
e pse duhet takim me Financial Advisor?nuk ke fare nevoj,po te vesh nje plan ti vete se sa do te ruash ne muaj dhe te shikosh shpenzimet mujore per te jetuar,dhe ti balancosh me rrogen qe merr,nuk ke fare nevoj per mesime.une kam vite qe e llogaris me ket menyre,dhe nuk jam me humbje por me fitim:D:D

Solange
27-08-07, 12:06 AM
mirmengjes -hop

sa vjen edhe rritesh, maturohesh e shef qe ska me vend vec perargetim:rolleyes:, eshte momenti qe "fillon" jeta e "rritur" dhe duhet te menaxhosh lekun ndryshe. une personalisht e kam shume te veshtire:confused: eshte mire te kursehet leku? dhe ne cfare mase?

Patjeter qe te duhet te kursesh leke.. dhe ja te them une se si.
Disa tips

1- Gjera qe i ke vese mund shume mire me disa perpjekje ti heqesh nga lista. Psh. ty te pelqen te pish cigare. Cigarja eshte ves. Hiqe cigaren gradualisht nga lista.. ose ose varet nga kushtet ekonomike qe ke.. pakesoje numrin e paketave.
2- Moda. Ske leke? Ska nevoje te blesh veshje te modes se fundit ket vit kur jan 3-4 fish cmimi normal (marketing fees, skyhigh) kur mundesh shume mire te blesh rroba te vitit te kaluar me moden e nje viti me pare. Cu be? Nuk do vdesesh se ske moden e fundit. :) Ske leke fare? Atehere ekzistojn dyqane ku mund te blesh rroba ne sale. Ose fundit fundit, prit per sale-t e vitit.. zakonisht mbas christmass. ;)
3- Telefoni & makina. Telefoni varet nga kompanite e celularve por mund te gjesh nga ato qe jane falas per income calls dhe kane vetem nje nominal fee per ato qe merr ti ne tel. Makina, perpara se te dalesh nga shpia mendo mire se ku do shkosh. Gjej rrugen me te kollajshme pra rrugicat ku ska trafic apo shiko per shortcuts. Mendo qe..sa here e shtyp gazin ti aq here te ulet gazi i makines. ;) Ske makine apo ste del te kesh makine? Shiko routes me autobuz ose ne fund fare carpool me ndonje shok/qe.

Si gje e fundit.. kur me te vertete je me shpatulla mas muri. Do ti zbulosh vete se si ti ruash leket.. dhe nuk ka nevoje te marresh financial advisor jo ;)

blingbling
27-08-07, 12:12 AM
ehe ehe, kurse un kursej sa mundem, por ama qefin vehtes ja bej, jo tek me te shtrenjtat por ja bej, aq sa kam mundesine,nje jete kam sdo ti marr paret me vete kur te vdes:D

scorpiog
27-08-07, 12:18 AM
a te vdes une per ty si mi merr llafet nga goja

Amantia
27-08-07, 01:16 AM
Lol, ato sugjerimet me siper jane kreative .........
Ideja eshte mos te heqesh dore nga *stili apo cilesia e jetes* qe ti aktualisht ben dhe njikohesisht mos te jetosh ate stil jete that u can't afford .....mbase ju duket e tepert po ka njerez qe jane so max..max..max...max....max .... in credits and in big trouble with their finances , dhe prap nuk arrijne ti gjejne rrugedalje vetes .......pa nje nderhyrje te jashtme .......

Stari
27-08-07, 08:56 AM
Une sa kam ne xhep i prish brenda dites,harxhoj shume....

Po kohet e fundit kam filluar te kursej dhe te jem i shtrenguar nga leku.:D

Me lekun duhet te jesh i ekuilibruar dhe te dish te menaxhosh jo ta harxhosh kot me kot..

kikirik
27-08-07, 05:39 PM
edhe un dynjon prish po hajt mo.

Zonjusha, qeke ekonomiqare modhe :D perderisa i di kto; apo jo?
Ate punen e veseve skom cer ti boj se -merzitur

Amantia
29-08-07, 05:19 PM
Meqe jemi ke leku degjova sot dicka per te qeshur nga njoni ...
He said I will cut off the extra calories ( he meant expenses) , and from today I will be in a strict money diet :D (lol, ket punen e dietes se lekut se kisha degju me pare)

Solange
02-09-07, 07:42 PM
heheh, sh e lezetshme kjo amantia.

Leku ka i her te shnosh ka i her te dobson :p

monaliza
02-09-07, 10:39 PM
puna e pares ti zonjusha eshte me deshire,,,,nuk eshte puna per financial advisor,,,eshte ke shtrij kemebet sa ke jorganin,,,:rolleyes:megjithate po te jesh i zoti,,,e ben paren edhe ja ploteson qejfin vetes,,nej jete kemi,,punoijme, studjojme edhe jetojme...-hop

ida19
06-10-07, 06:38 PM
Jam dakort me disa nga sugjerimet qe jane bere.Lekun mund ta menaxhosh dhe vete.Une e mesova kete disa kohe me pare,si femije i vetem qe jam sme mungonte kurre asgje dhe nuk dija te kurseja por vetem prishja,blija cfare doja pa pyetur per cmimin,zakonisht mbaja mbi 250-300 mije leke ne kulete......por jeta ka te papritura dhe te tatepjeta te paimagjinueshme,mu desh te humbja shume dhe te kaloja nje dhimbje te madhe qe te ulesha me kembe ne toke.I kam hyre shkolles rendshem dhe punoj per te mbajtur veten,sigurisht qe familja me ndihmon dhe slejon tme mungoje asgje,por ndihma qe pranoj nga ato eshte teper e vogel,ketu ne Kanada shkolla kushton kshu qe ato me ndihmojne per pagimin e sesioneve ose per librat kur kane cmime te kripura,per cdo gje tjeter preferoj te mos varem nga askush..Me del shume mire per ti bere te gjitha qejfet vetes dhe per te kursyer,pyes mire per cmimet dhe nuk shpenzoj me kot.Fillimi jashte mbetet gjithmone i veshtire,por me kaq kohe sa kam une,jam teper mire,(plus qe me ka ndihmuar fakti qe kam zoteruar gjuhen mire qe para se te vija).Dmth nqs i ve vetes disa qellime qe do ti realizosh,ja arrin ne jete,nuk ka asgje te pamundur,ka vetem gjera te veshtira.....................Respekte.

Solange
13-12-07, 11:53 PM
puna e pares ti zonjusha eshte me deshire,,,,nuk eshte puna per financial advisor,,,eshte ke shtrij kemebet sa ke jorganin,,,:rolleyes:megjithate po te jesh i zoti,,,e ben paren edhe ja ploteson qejfin vetes,,nej jete kemi,,punoijme, studjojme edhe jetojme...-hop

Ate thash dhe une e dashur. ;) Nuk fola per financial advisor..
Kur je keq fare, nuk ka me deshire pastaj se deshira per te prish do te lej ne udhekryq.. eshte obligim per te mbijetuar dhe une dhash tips per me teper ato qe duan te kursejn.
Pastaj nqs nuk je aq keq me lek atehere eshte pun tjeter.

Leket qe ti ruan mund ti fusesh dhe ne accounts me interes dhe ben withdrawals me vone duke koleksionuar interes. ;)

Amantia
14-12-07, 01:00 PM
Financial Adviser pikerisht per ket duhen, te te mesojne se ku ti investosh dhe si ti shtosh parate e tua .....sepse saving ne vetvete eshte nje disipline qe individi e kultivon edhe vete, por pa informacionin e duhur per forma te mira investimesh ato savings qe keni nuk prodhojne extra money , me perjashtim te atij interesit te vogel ne saving account ......rregulli min eshte qe 1$ i kursyer sot ne 6-7 vjet duhet te behet dy ne saje te interesit...pra shuma te dyfishohet ......

admin
14-12-07, 01:49 PM
Financial adviser eshte nje fjale e zbukuruar per Cifutet qe vjedhin parate ne menyre ligjore. (sdo mend se ligjet ata i kane bere)

Perse duhet te mesoje nje i panjohur qe se ka idene e gjendjes tende finaciare se si ti investosh parate? Bullsh*t!!! Po te kesh para per te investuar lexo pak edhe meso vete se ku i bie me mire ti investosh...

Me e bukura keta "financial advisers" kane filluar te "mesojne " se si ti shpenzosh parate qe ke kursyer. Te mesojne si te prishesh parate qe ke mbledhur gjate gjithe jetes me gjak e djerse? Edhe te duhet nje f*cking keshilltar te te mesoje si ti shpenzosh per nje "small percentage and fees"??!
Shoh ato reklamat ne Tv edhe vetem qesh! Mjere njerezimi per injorancen qe e kane zhytur!

SEND_ME_AN_ANGEL
14-12-07, 07:51 PM
ja cte ben kapitalizmi. kapitali ka me shume vlere se njeriu-merzitur

Amantia
14-12-07, 11:00 PM
Sa shume qe qenke revoltu ti gerto , lol
Huhu na ke prek ne tela, thats what I do :D
Por ka aq shume njerez *te pa-arsimuar * ose *jo te zgjuar* qe vertet kane nevoje per nje drejtim sepse nuk kane as konceptet baze.....
Te besh self -directed investments duhet te kesh kohen te lexosh, ndjekesh tregun , aksionet si levizin , market timing etc etc ...nuk eshte aq e thjeshte dhe shumica e njerezve skane kohen dhe deshiren te meren me kto lloj research......shpesh tentojne te jene shume konservatore ose e kunderta marrin me teper risk sesa ua lejon portofoli ............
nese ti e ke bere ose do ta besh ne te ardhmen te pergezoj sepse ska gje me te mire sesa kur njeh objektivat e tua.......dhe manaxhon vete armet, lol, parate per ti arritur......
Se kam idene si funskionon sistemi ne Usa dhe at paragrafin e fundit per menyren e shpenzimit nuk e kuptova ...gjithsesi ........eshte dhe ana tjeter e medaljes qe ai Adviser mund te kete u best interest in mind ......:22:

SEND_ME_AN_ANGEL
14-12-07, 11:51 PM
financial advisor eshte hajdut me kostum, ashtu sic jane avokate, CEO, drejtore kompanish e te tjere qe pasurohen me gjakun e njerezve