Shiko versionin e plot : Pavdekesia, gje e mire apo e keqe?
Pavdeksia - Nje prej gjerave qe njerezimi ka karkuar qe prej fillimit te kohes.
C'fare do te ndodhte sikur papritur te zbulohej nje menyre per te na bere te pavdekshem. Sado qesharak mund te duket si koncep, shume shkencetare mendojne se ne 100 vjetet e ardheshme do te jete plotesisht e mundshme.
Cfare na ben te plakemi? Me pak fjale eshte mos rigjenerimi i qelizave te trupit. Kryesisht nga humbja e Telomeres (nuk e di si i thone shqip, me ndihmo ndonjeri), pjesa e DNA qe mundeson duplikimin e qelizave. Ne natyre jane disa forma oranizmash qe nuk kane Telomeres ne qelizat e tyre, dmth nuk plaken kurre. Teknologjia e momentit nuk na lejon te jemi te pavdekshem, por keta "alkimistet" e sotem jane te bindur se kjo gje do te arrihet.
Pyetja eshte cdo te bejme ne si rrace sikur kjo gje te jete e mundshme? Cdo ndodhe sikur te gjithe te kene mundesine te jene te pavdekshem?
Megjithese akoma do kete vrasje , luftra aksidente, cilat jane menyrat e kontrollit per mbipopullimin?
Do te kufizohet numri i femijeve qe nje cift mund te linde? Apo duhet bere ndonje ligj qe te vrase ata qe jane mbi nje moshe te caktuar, psh mbi 200 vjec?
Si do te ndjeheshit sikur te mund te jetonit pafundsisht , ndersa te afermit tuaj mund te jene te vdekur (shkaqe natyrore ose aksident)
scorpiog
30-07-07, 01:09 PM
nuk do te doja kurre te jetoja pafundesisht dhe sidomos pa familjen dhe te afermit e mi.jeta eshte krijuar qe te lindim dhe te vdesim kush me pare dhe kush me mbas,kush me mire dhe kush me keq dhe e pranoj ashtu sic eshte.te vetmen gje qe do te doja te ndryshoja eshte mos me vdese njeri i efert ne moshe shume te re ose nga ndonje aksident fatal etj.
blingbling
30-07-07, 01:10 PM
ah sa mir do ishte sikur ta benin tani te mundshme meqe te afermit i kam gjalle
kam vdekjefobia lol, me tmerron kur e mendoj...:q-merzitur
scorpiog
30-07-07, 04:13 PM
xemla mos ki frike se sa me shume qe e mendon aq me keq eshte ,pastaj cke ti do te rrosh sa malet......kisssssssss
njerezit do fillonin te konsumonin njeri tjetrin si produkti me nomal per tu ushqyer AQ DO RRITEJ POPULLSIA.....po te njohurit do na shtoheshin jashte mase..............shaka eeeee...............eshte e kote,pune pa bereqet,,,,,kaq vite dhe te lodhin jo me vite pa fund..............................behet jeta si telenovela Beautiful ...pa fund................................leqe vetem ideja qe smbaron ta ben monotone...................................
SEND_ME_AN_ANGEL
31-10-07, 01:27 AM
me duket se aktoret e Beautiful qe permendi ida e kane zbuluar sekretin e pavdekesise, ose sic quhet ndryshe, burimin mitologjik te rinise se perjetshme :P
Une mendoj se do na merzitej jeta, do shtoheshin vetevrasjet ne mase, ose ndonje race aliene ziliqare per suksesin tone do na prishte gjithe kompjuterat e teknologjine dhe do ktheheshim prape ne parahistori :P
Solange
03-11-07, 05:14 PM
Cfare do ndodhte? Do ishte nje fatkeqsi e madhe per planetin tone perderisa kemi resources te limituara. Me rritjen e lindjeve do kishte sa me pak ushqim planeti jone per ne keshtuqe specia jone o do te kalonte ne nje tjeter faze evolucjoni ose do shkatrrohej komplet.
Kjo pytje me kujton ate filmin me meryl streep & goldie hawn...
o admino heeeeeeee....... ke ato temat e mia nuk te ka ra rruga fare kto kohte e funit.
e ma men se ca me ke thon apo jo!?
Solange
18-01-09, 06:35 PM
ca te ka then admini ne lidhje me pavdeksine, cuni? :D
sweet_s_shejtone
20-01-09, 11:08 AM
Ah te me dish sa dakort jam me ty blingse.......
Por gjithsesi mendoj se pavdeksia eshte gje e keqe sepse do prishte gjithe ekuilibret e vena ne kte bote e ne natyre deri sot...Do shkaktonte kaos...
Nese njeriu do mund te jetonte aq sa te zgjidhte vete, njeriu do donte edhe te zgjidhte moshen qe do donin te ishin gjith jeten, dhe atehere do thuej: RROFSHIM PERJETE!!!
mendoj se pavdeksia eshte mallkim
nvaret se ne cvar gjendje je dhe pastaj e mendon nese ke deshire te jetosh apo te vdesesh :D
Pavdekesia me gocen e zemres? do e pranoja pa u menduar fare
kejsi rbd
29-09-09, 12:57 PM
Pavdeksia - Nje prej gjerave qe njerezimi ka karkuar qe prej fillimit te kohes.
C'fare do te ndodhte sikur papritur te zbulohej nje menyre per te na bere te pavdekshem. Sado qesharak mund te duket si koncep, shume shkencetare mendojne se ne 100 vjetet e ardheshme do te jete plotesisht e mundshme.
Cfare na ben te plakemi? Me pak fjale eshte mos rigjenerimi i qelizave te trupit. Kryesisht nga humbja e Telomeres (nuk e di si i thone shqip, me ndihmo ndonjeri), pjesa e DNA qe mundeson duplikimin e qelizave. Ne natyre jane disa forma oranizmash qe nuk kane Telomeres ne qelizat e tyre, dmth nuk plaken kurre. Teknologjia e momentit nuk na lejon te jemi te pavdekshem, por keta "alkimistet" e sotem jane te bindur se kjo gje do te arrihet.
Pyetja eshte cdo te bejme ne si rrace sikur kjo gje te jete e mundshme? Cdo ndodhe sikur te gjithe te kene mundesine te jene te pavdekshem?
Megjithese akoma do kete vrasje , luftra aksidente, cilat jane menyrat e kontrollit per mbipopullimin?
Do te kufizohet numri i femijeve qe nje cift mund te linde? Apo duhet bere ndonje ligj qe te vrase ata qe jane mbi nje moshe te caktuar, psh mbi 200 vjec?
Si do te ndjeheshit sikur te mund te jetonit pafundsisht , ndersa te afermit tuaj mund te jene te vdekur (shkaqe natyrore ose aksident)
une nuk do te doja kurre te isha e pavdekshme,te shikoja me dhimbje sesi do te vdisnin njerezit e zemres.
nqs don te mallkosh dike thuaji: mos vdeksh kurre.
ska mallkim me te rend besoj . nuk e konceptoj dot jeten time pa te afermit e mi rreth meje per kete nuk e dua pavdekesin.
PaFjalė.com