PDA

Shiko versionin e plot : Gjuha e shurdheve

admin
30-07-07, 12:39 PM
Kur nje femije lind shurdh, ne cgjuhe mendon ai ne qofte se nuk ka folur kurre nje fjale me goje?

Menyra se si pjesa me e madhe e njerezve mendojne behet me fjale duke "degjuar zera" ne koke. Quhet "monologu i brendshem" ne mos gaboj.

Duke mos pasur mundesine per ta verbalizuar nevojen per te shkuar psh ne dyqan, ndoshta ai nuk mendon qe "duhet te shkoj ne dyqan", ndoshta ai ka thjesht vetem "ndjenjen" per te shkuar ne dyqan.

Ky femija mesiper, qe detyrimisht ska mundur te mesoje asnje llaf ne c'menyre mendon? I ka shkuar ne mendje njeriu si mendjojne ata qe sdine te flasin?

scorpiog
30-07-07, 01:04 PM
per mendimin tim ata e mendojne cdo gje nga pamja e tyre psh dyqanin e kane pare se si eshte dhe ashtu e mendojne,nje femije qe ka lindur memec fillon qe ne moshen e vogel te mesoje sco gje nga ana e pamjes .nuk jam e sigurt por keshtu e mendoj une.

SEND_ME_AN_ANGEL
31-10-07, 01:30 AM
Shume pyetje interesante. Besoj se mendimi mund te arrihet dhe me gjuhen me primitive te shenjave apo pamjeve vizuale ose stimujve qe truri yne merr nga shqisat e tjera dhe jo nga veshet. Dihet zhvillimi do te ishte i ndryshem nga femijet normale, prandaj ka dhe shkolla speciale per kete pune. besoj se shurdhet mund te arrijne nje stad zhvillimi te ngjashem me ate te atyre qe degjojne, (duke perjashtuar sigurisht fushen muzikore) duke pasur programe mesimi speciale qe i ndihmojne ti lidhin ato qe shohin me gjuhen e shkruar dhe jo te shqiptuar. Pra nuk do kene nje monolog te brendshem, por njefare leximi te brendshem kur mendojne. Ndoshta jam gabim...nuk e di